Fericire gratis (II) – Lucruri simple

 

© Raluca Barbu

 

Un proverb chinezesc spune că mai întâi trebuie să goleşti paharul pentru a-l putea umple. Poate că ordinea cuvintelor era alta în înţeleapta zicală, cert e că semnificaţia îşi păstrează perfect intenţia şi în aceasta formă. O dragă prietenă mi-a facut-o cadou la răscrucea de acum doi ani, când tocmai desprinsesem de mine un vagon plin cu zece ani de viaţă, lăsându-l în deriva unui roman. A fost o frază destul de succintă, peste care în orice alt moment aş fi trecut mai lesne, însă, aşa cum a ştiut să se strecoare în urechea mea la timpul potrivit, încă nu şi-a pierdut niciun decibel din intensitate.

Da, cu regularitate trebuie să facem curat în casele noastre, aşa cum ar trebui să o facem în propria existenţă. Dar cine se gândeşte la asta când laitmotivul acestui secol este viteza? Graba către nou, către mai mult! Timpul este valută şi orice oprire din ritmul nebun costă bani. Sau imagine sau vizibilitate. Rareori cineva îşi permite luxul de a se opri şi de a analiza dacă merită să păstreze ceea ce cu atâta muncă a agonisit, material sau spiritual. Mă gândeam că sunt doar două situaţii când cineva ar fi capabil de aşa o faptă: când este forţat de împrejurări sau când este singura lui scăpare – aşa cum s-a întâmplat în cazul meu.

Să te desprinzi definitiv de o parte din trecut, de oameni sau lucruri, pare o treabă dureroasă, însă, dacă toate acestea îţi îngreunează înaintarea, percepţia asupra viitorului, începi să-ţi doreşti cât mai mult spaţiu pentru ceea ce vei avea nevoie în următorul capitol. De când am înţeles cât de sănătos este să mă eliberez din când în când de exces, golitul acesta a ajuns pe lista mea de bune practici şi îi dedic următorul capitol din Fericire gratis: Lucruri simple

Oriunde îmi arunc privirea, mă lovesc de lucruri, mii şi milioane şi tone de lucruri. În casă, în magazine, online, offline, peste tot vederea îmi este îngreunată de un compact front de lucruri nefolositoare. Aveam de gând să dau o listă cu exemple grăitoare, însă mi-am dat seama că aş folosi prea mult spaţiu pe propriul site, pe voi aş risca să vă plictisesc teribil şi m-aş face vinovată fix de fapta pe care încerc atât de stângaci să o arăt cu degetul. Scanez PC-ul şi dau doar de foldere obsolete, mă uit la TV sau navighez netul şi sunt invitată, îmbiată, agasată să cumpar alte şi alte lucruri. Merg pe stradă, încercând să-mi limpezesc mintea privind oraşul, oamenii, cerul şi fluxul gândirii îmi este constant întrerupt de un banner, afiş, spot, anunţ, flyer care încearcă iscusit să mă convingă cât de multă nevoie am de alte şi alte lucruri, fără de care viaţa mea va fi infinit mai seacă. Scotocesc într-un sertar, de fapt în orice sertar din casa mea, şi constat că ce îmi este cu adevărat necesar cântăreşte cam o treime din toate câte îmi consuma zilnic raţia de energie.

Culmea proverbului cu golitul este că am înţeles ce vrea să spună referitor la viaţa mea, dar nu m-a dus capul să extind semnificaţia către bagajul pe care îl car după mine, fără să am vreo idee dacă a rămas ceva folositor în el după 30 de ani. Până la urma proverbul mi-a dovedit că este mai înţelept ca mine şi, după repetate rătăciri printre ∞ lucruri inutile, am realizat că trebuie să îmi suflec mânecile şi să golesc TOT ce nu mai rezonează cu mine. Ce bucurie că nu mai trebuie să cumpar alte dulapuri, ci doar să le golesc pe cele pe care le am deja!

Aşa mi-am mai asigurat o porţie de fericire gratis, care mă va uşura de câte ori voi simţi că mă prăbuşesc sub greutatea inutilului. Este incredibil cât de liberă mă simt să schitez ce îmi doresc în aceasta nouă etapă din viaţa mea, având suficient spaţiu în mine şi în afara mea să încerc culoarea potrivită, fără să mă tem că se va întina în nuanţele trecutului.

M-am săturat de aglomerat. Vreau aerisit. În toate privinţele.

Interesante frânturi de înţelepciune proverbele astea! Şi destul de viclene… Ne urmăresc prin toate filmele în care jucăm ca amatori şi la final, când ne aşteptăm la aplauze sau huliri, indiferent, îşi fac apariţia şi ne luminează sau întunecă perspectiva – fie pentru că le-am împlinit fără să vrem înţelesul, fie că am reuşit performanţa să facem exact opusul.

© Raluca Barbu

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *