Fericire gratis – Acasă

Pe oricine ai intreba, acasă vine la pachet cu copilăria, cu amintiri părinteşti, frăţeşti, cu miros din bucătăria mamei şi neapărat cu inexplicaţii ale unui Moş Crăciun care a fost odată şi s-a transformat în poveste. Aşa, la prima vedere, acasă înseamnă un spaţiu, cel în care am crescut şi de unde am plecat la un moment dat, unde revenim câteodată cu inima strânsă de emoţia provocată de însuşi locul regăsit sau de oamenii care credeau în povestea cu Moş Crăciun.

Happy-Homes

Dacă stai puţin şi întorci cuvântul pe toate feţele, vei fi convins că acasă înseamnă sigur mai mult decât un lucru palpabil, cu coordonate GPS şi că l-ai putea, mai degrabă, încadra în categoria sentimentelor. Se întâmplă de multe ori să te afli în natură, în casa unui prieten drag sau chiar într o sală de cinema, vizionând un film creat parcă numai pentru tine sau chiar despre tine şi te încearcă un puternic sentiment de “acasă”. Te poţi simţi atât de confortabil sub cerul liber, în compania unui om drag sau în scenariul unei alte vieţi, încât n-ai mai vrea să pleci de acolo şi acasă ar fi cuvântul cel mai potrivit să îţi descrie starea de spirit.

Acasă, deşi un loc şi, totodată, un sentiment, are trei timpuri verbale. Acasă unde am fost odată, acasă oriunde mă simt binevenit şi acasă unde copilul meu îşi va trăi la prezent şi apoi la trecut, copilăria. Aici am ajuns eu, în “acasă” la toate timpurile. Aş putea să nu mai plec nicăieri de aici şi mi-ar fi de ajuns. Aş putea să urmăresc anotimpurile de la fereastră şi să cred că nu se repetă, ci se nasc noi şi noi anotimpuri pe care nu le-am mai trăit vreodată. Parcă atât de mult am mers prin lume şi prin timp să ajung aici, încât acasă aş vrea să însemne mereu AICI.

Acasă este fericire gratis, în ciuda creditelor imobiliare, a vecinilor şi a ţânţarilor. Se poate să te coste mult, să îţi provoace resentimente faţă de specia umană şi să te pişte din când în când, însă în niciun fel posibil nu îţi poate lua fericirea de a fi acasă. E gratis.

Elementar, esenţial, de neignorat, acasă.

Sursa foto Juli Candy Ryan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *