Întoarcerea din rai

“… pentru fiecare sunt altcineva.”

“Dar de ce trebuie să FACI ceva pentru a rămâne viu şi liber, om întreg printre toate aceste umbre hămesite, de creaţie, de uitare, de opium intelectual? De ce trebuie numaidecât să ai un rost în lume sau să-ţi faci un nume pentru posteritate, să te distingi? Altădată… Să mă fac pe mine operă de artă, aşa spuneam. Să fie viaţa mea o creaţie, să o împlinesc din toate părţile; să o rotunjesc; ăsta să-mi fie ţelul. Dar DE CE să fac o operă de artă, când este aşa de greu să rămână viaţa liberă, viaţă simplă?”

“Rămân cu mine, ajung eu însumi, mă mir, mă înspăimânt, câteodată mi-e teamă că am rămas atât de singur, numai cu mine şi cu amintirile mele – dar nimeni nu se poate coborî, nimeni nu le poate lua.”

Up in the Sky oil

“Nu se poate vorbi în rezumat despre dragostele acestea; fiecare este o lume cu o istorie aparte şi niciodată nu se repetă. Niciun alt om nu ştie nimic despre dragostea altuia. Este întotdeauna un alt miracol sau un alt blestem – şi fiecare este destinat să şi-l poate poarte singur, fără putinţă de evadare, fără nădejdea unei destăinuiri care să-i comunice cu adevărat substanţa. Zadarnice sunt toate confesiunile în dragoste; chiar dacă e destăinuită, rămîne necunoscută celuilalt; fiecare o traduce prin experienţa lui şi deci nimeni nu o poate judeca.”

“Şi ce înspăimântător lucru să ştii că orice s-ar întâmpla, un om va continua să te iubească. Adică îl vei face etern să sufere; oricât de mult i-ai dori libertatea, el să nu se poată niciodată desprinde de tine. Ce înspăimântător să ştii că faci pe cineva să sufere, să ştii că nu ai cum să îl ajuţi, cum să-l scoţi din cercul lui de foc; căci orice apropiere te face mai drag; orice i-ai spune, dragostea omului acela găseşte hrană să se menţină, să crească, până la sufocare. Destinul de a asista la drama omului care te iubeşte, suferinţa pe care ai provocat-o, parte, inconştient, cu un gest, cu o declaraţie, care l-a legat de tine.”

Sursa foto: http://bit.ly/1aUYJRd

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *